
Ingrediente
Aluat
240 ml lapte caldut
50 gr zahar
1/2 plic drojdie uscata
2 linguri unt topit
350 gr faina
1 varf cutit sare
200 gr zahar
1 lingurita scortisoara (sau mai mult, dupa gust)
100 gr unt topit
100 gr nuci prajite
Preparare
- Framantati un aluat din primele ingrediente. Aluatul va fi putin mai moale, e ok asa.Puneti aluatul la crescut pentru 1 ora.
Puteti folosi masina de paine pentru framantat si crescut, doar adaugati ingredientele in ordinea din reteta si programati pentru framantat si crescut (la mine programul dureaza 1 ora si 10 minute). - Amestecati zaharul cu scortisoara.
- Topiti cele 100 gr unt.
- Ungeti un vas termorezistent cu unt topit si apoi tapetati-l cu zahar aromat.
- Rupeti din aluat bucatele si modelati-le sub forma de bile cu mainile date prin faina (aluatul e putin mai moale ca sa iasa pufoase gogoselele). Nu le presati prea tare cand le formati ca sa nu iasa aerul din aluat.
- Dati bilele prin unt topit, apoi prin zahar aromat si asezati-le in vas... continuati pana terminati tot aluatul, asezand gogoselele in straturi in vas (mie mi-au iesit 2 straturi).
- Printre bile presarati nuci, cate doriti.
* o alta varianta ar fi sa macinati nucile si sa le amestecati cu zaharul si scortisoara si sa dati gogoselele prin acest amestec. - Puneti vasul intr-o punga si lasati prajitura la crescut la loc caldut pentru 30 minute.
- Stropiti prajitura cu 2 linguri unt topit (cel care a ramas de la insiropat). Dati la cuptor la 220C pentru 30 -35 minute.
- Cand e coapta, rasturnati prajitura pe un platou. Se manaca cu mana, rupand gogosele din prajitura. Caldute sunt mai bune. Merg foarte bine cu un pahar de lapte rece.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu