
Ingrediente
150 gr zahar
160 ml lapte caldut
2 oua
6 linguri ulei (preferabil de masline)
1 plic drojdie uscata (7gr)
510 gr faina alba
1 varf cutit sare
80 gr untura la temperatura camerei (NU inlocuiti cu unt sau margarina!)
zahar pudra vanilat pentru decorat
1 lingura ulei pentru uns tava si masa de lucru
Bucati: 3 croissante de diametru 20 cm.
Preparare
- Puneti toate ingredientele (exceptand ultimele 3 ingrediente) in masina de paine in ordinea din reteta. Setati pe programul de "aluat" care include framantat si crescut.
Daca nu aveti masina de paine, dizolvati drojdia in lapte. Faceti o gaura in mijlocul fainii si adaugati toate ingredientele in mijloc (exceptand ultimele 3 ingrediente) si framantati pana obtineti un aluat elastic si nelipicios. Lasati la crescut intr-un bol acoperit, la loc caldut cca 1 ora. - Impartiti aluatul in 3 bucati egale.
- Pe masa de lucru asezati hartie de copt pe care o ungeti cu putin ulei, folosind o pensula de silicon (sau o pana).
- Din fiecare bucata intindeti cate o foaie subtirica, de aprox. 35cm x 25 cm.
- Luati cu degetele untura si ungeti bine foaia (untura nu trebuie sa fie in strat gros, ca si cum ati unge o tava). Impaturati aluatul pe latime. Ungeti iar aluatul deasupra si impaturati inca o data pe latime.
- Intindeti din aluat o foaie cat de subtire puteti, foaia mea a avut aprox. 50 cm X 35cm, era usor transparenta. Cand incepeti sa o intindeti folositi-va de maini, nu de sucitor, fiindca aluatul, fiind uns cu untura e alunecos. Cand aluatul devine mai "stabil" continuati sa intindeti cu sucitorul.
- Foaia subtire obtinuta o rulati pe latura lunga. Ruloul obtinut il rulati sub forma de melc.
- In tava cuptorului puneti hartie de copt. Ungeti hartia cu foarte putin ulei, folosind o pensula de silicon (sau o pana). Asezati "melcii" obtinuti pe tava, la distanta unii de altii.
- Puneti tava in cuptor (nepornit) si lasati la crescut 12 ore (eu am lasat peste noapte). "Melcisorii" vor creste foarte tare.
- A doua zi porniti cuptorul la 170C si coaceti cca 35 minute, pana croissantele sunt rumene.
- Lasati la racit si pudrati cu zahar pudra vanilat. Serviti dimineata, cu un pahar de lapte.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu