
Ii recunoasteti? Sunt chiar covrigii pe care-i cumparam de pe strada. Acelasi gust, aceeasi crusta aurie crocanta, acelasi miez moale...ce-mi pare rau e ca nu am facut portie dubla, au disparut cat ai clipi de pe farfurie.
Ingrediente
210 ml apa calduta
60 gr unt topit
2 lingurite sare
1 lingura zahar
450 gr faina alba
7 gr drojdie uscata
2 linguri bicarbonat de sodiu
1 galbenus
1 lingura ulei
Pentru decorat: sare mare, mac, susan si mai puteti incerca parmezan, usturoi praf, rozmarin...
Portii: 16 covrigi
Preparare
- Se topeste untul si se amesteca cu apa.
- Se pun ingredientele in masina de paine in ordinea din lista. Puteti bineinteles framanta si cu mana. Se lasa apoi la crescut pentru minim 1 ora.
- Se pune aluatul pe masa de lucru, se face un rulou si apoi se taie in jumatate. Fiecare jumatate o taiati iar in jumatate... si tot asa pana aveti 16 bucati de aluat. In felul acesta bucatile vor fi egale si veti face covrigi apropiati ca dimensiune.
- Fiecare bucata se modeleaza sub forma unui rulou de grosimea unui deget apoi se da forma de covrig: se pune ruloul in U, apoi se invarte de 3 ori la capete ca un lasou(se apasa cudegetul la capat sa nu se desfaca) si apoi se intorc capetele si se apasa(vezi poze mai jos).
- Se lasa la crescut 10 minute. In timpul asta punem o oala mare pe foc cu 1l apa si cele 2 linguri de bicarbonat si se aduce la fierbere. Cand apa fierbe se arunca cate 2-3 covrigi in apa si se lasa la fiert 30 de secunde, apoi se intorc cu o paleta si se mai lasa 30 secunde.
* E importanta fierberea lor in apa cu bicarbonat deoarece aceasta produce la suprafata lor o reactie ca de caramelizare care va face ca la suprafata covrigilor sa se formeze binecunoascuta crusta aurie-inchisa crocanta si in acelasi timp usor gumata. Daca ii fierbeti prea putin in aceasta apa, veti avea doar covrigi cu gust de paine si o culoare pala, daca ii fierbeti prea mult se vor intari. Asa ca atentie la fiert, acest pas da gustul caracteristic covrigilor. - Se scot din apa cu o paleta si se pun pe o tava cu hartie de copt. Se ung cu galbenus batut cu ulei si apoi presarati deasupra ce doriti(mac, susan, sare mare, parmezan).
- Se dau la cuptorul incins la 250C pentru 25-30 minute, pana sunt rumeni.
- Folosind aceeasi tehnica am invelit crenvusti in aluat(rulourile le-am invartit in jurul lor) si i-am pus al cuptor si am obtinut un Pretzel Dog
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu